Beach Soccer

Beach Soccer

Beach Soccer är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt med händerna är inte tillåten, förutom för målvakten vars uppgift är att skydda målet. Man spelar med en målvakt och 4 utespelare i varje lag. Matcherna spelas i 3 perioder om 12 minuter vardera (36 minuter totalt, effektiv tid). Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit. Om det vid ordinarie tids slut står oavgjort spelas en förlängning på 3 minuter. Om resultatet fortfarande är oavgjort, sker en straffsparksläggning. Till skillnad från fotboll har spelarna flera roller beroende på om man har bollen inom laget eller ej. I försvarsposition brukar man spela med 3 backar i pyramidformation (2-1) och en mittfältare (vanliga formationer är 2-1-1, 3-1 eller 2-2). I anfallsposition flyttar en back upp i planen och bildar således en diamantformation (1-2-1).

Beach Soccer har sitt ursprung från Brasiliens stränder och har haft draghjälp av spelare i världsklass som Eric Cantona (Frankrike) och Romario (Brasilien). Beachsoccer sänds via TV i 170 länder. Sporten är en av de snabbast växande i världen med starka finansiella intressen.

Några utvalda regler:

  • En tävlingsbana i Beach Soccer skall vara 35-37m lång och 26-28m bred. Sandsport erbjuder flera varianter på små-målsbanor.
  • Antal spelare: 4 utespelare och en målvakt på plan samtidigt. Max. 10 ombytta spelare/lag.
  • Speltid 3 x 12 minuter effektiv tid, vid slutspel om resultatet är oavgjort avgörs matchen med 
straffsparkar. Det lag som gör flest mål på samma antal straffsparkar vinner.
  • Kroppskontakt i form av tacklingar är inte tillåten. Den spelare som blev drabbad av regelbrottet skall själv lägga frisparken
  • Man får passa tillbaka bollen till egen målvakt – men bara en gång.
  • Målvakten får varken kasta eller sparka bollen rakt i mål.
  • Vid allvarligare regelbrott (vårdslös spark, tackling/glidtackling etc.) tilldöms motståndarlaget en direkt frispark utan försvarsmur.
  • Det finns ingen gräns för hur många byten avbytare får göra under en match.

Länkar

FIFA Beach Soccer – Internationella Fotbollsförbundet

Beach Soccer Worldwide

Svenska Fotbollsförbundet Beach Soccer – regler, tävlingar mm.

Åhusstrand Beach Soccer – Sveriges största turnering i Skåne

CoBÖDAbana – Beach Soccer Cup på Öland

Nordic Light Beach Soccer – Beach Soccer Cup i Skellefteå

Sand Siro – Portal för Beach Soccer