Beachhandboll

Beachhandboll

Beachhandboll är en variant av handboll som förutom att den spelas i sand även har något annorlunda regler. Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred och bör ha ett sanddjup på 30-40 cm. Målen ska vara 3m breda och 2m höga. Ett lag kan i princip bestå av upp till 8 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1 målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare. Utmärkande är att mål som görs av målvakt eller via luftpass ger två poäng liksom att vinst av en halvlek innebär en poäng (ett vunnet set). För spektakulära mål såsom skott bakom rygg, mellan benen, bakom huvudet och snurr‐hoppskott tilldelas två poäng. Även mål gjorda på straffkast ger två poäng. Beachhandboll har en kort speltid och ett högt tempo vilket innebär att det inte finns tid eller lust att använda gula kort. Reglerna är enkla, progressiva handlingar ska/(kan) bestraffas med utvisning, den andra utvisningen resulterar i en diskvalifikation, vilket endast innebär att spelaren inte spelar mer i pågående match. En utvisning är alltid utan tidsangivelse, spelare kan ersättas eller själv återinträda i spelet när det blivit förändring av bollinnehavet mellan lagen. Vid start av andra halvlek, ”Golden Goal” och ”Shoot out” får utvisad spelare ersättas eller själv återinträda i spelet.

Några utvalda regler:

  • Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred och ska ha ett sanddjup på minst 30-40 cm. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.
  • Antal spelare: 4 utespelare och en målvakt på plan samtidigt. Max. 10 ombytta spelare/lag.
  • Speltid 2 x 10 minuter.
  • Varje halvlek och ”Golden Goal” börjar med domarkast, alla spelare utom en i varje lag ska vara 3 meter från domarkastet.
  • En boll får inte bli liggande på marken längre än 3 sekunder och sedan plockas upp igen av samma spelare som senast rörde den.
  • Det är tillåtet att rulla bollen upprepade gånger på marken och sedan fånga den.
  • Målvakten kan lämna spelplanen över hela sidlinjen utom över sidlinjen i motståndarområdets målområde, inträde måste ske över sidlinjen i sitt eget målområde.
  • Lagen byter sida efter första halvlek men behåller samma avbytarsida.
  • Efter mål startar spelet med målvaktskast utan signal.
  • Ett frikast kan aldrig läggas från egna lagets målområde utan flyttas ut till spelfältet. (utanför 6‐m linjen).

Länkar

Om beachhandboll – Svenska Handbollsförbundet

Åhus Beachhandbolls festival – Europas största evenemang

OV Beachhandboll – Stor beachhandbollsturnering i Hälsingborg

Vintrosa Beach Handboll Cup

Campus 1477 – Sportcenter i Uppsala med beachhandbollsplaner

Uppsala Beachhandbollscup